Nieuwtjes Agenda Ertussenuit Ontdek Roermond Stadsinformatie Over DSRM Plaats nieuwtje / evenement Contact
Minderbroederskerk

De Minderbroederskerk werd gebouwd in de 15e eeuw als de kerk van een Franciscaner klooster, dat zelf was opgericht in 1307. De kerk verving de St. Nicolaaskapel (St. Nicolas 'kapel) op dezelfde locatie. De huidige kerk is een driebeukige hallenkerk in gotische stijl, grotendeels gebouwd van baksteen, maar met mate gebruik gemaakt van natuursteen. De grote blokken natuursteen waren waarschijnlijk afkomstig uit de voorganger, hoewel er een theorie dat de uitstekende frontale deel van de middenbeuk is in een ingrijpend gewijzigd verdedigingstoren, opgenomen toen het schip werd verlengd in C. 1500.

De kerk werd gebouwd werkelijk heel dicht bij de stadsmuur.
De oorspronkelijk een beuken kerk werd uitgebreid met zijbeuken aan het begin van de 16e eeuw. Tot 1695 had de kerk een toren, die stond aan de noordzijde van het koor.
Toen Roermond werd veroverd door protestantse troepen in 1572, werd het klooster gesloten en de kerk geplunderd en gedeeltelijk verwoest. In 1576 werd de stad bevrijd door de katholieken en de kerk werd teruggegeven aan de Franciscanen. Toen de Fransen bezette Roermond in 1796, werd het klooster opnieuw gesloten en de Franciscanen verliet de stad. Hoewel de kerk nog steeds werd gebruikt voor een tijdje, van 1798 was het ook gesloten en omgevormd tot een stal voor de paarden van de Franse garrisson. In 1864 kocht de protestantse gemeenschap de rest van de kerk. In 1883 het voormalige klooster werd afgebroken en een bakstenen muur werd toegevoegd aan de steunberen van de zuidelijke zijbeuk.
De kerk werd in een slechte staat en in 1903 plannen werden gemaakt om te verkopen en te slopen is. De winsten zouden gebruikt worden om een kleinere kerk te bouwen elders in de stad, terwijl een nieuw postkantoor zou de oude kerk op de locatie te vervangen.

Het was de beroemde zoon van Roermond, de architect PJH Cuypers, die erin slaagde om de sloop te voorkomen. Cuypers stelde een nieuwe bestemming voor het gebouw een museum voor toegepaste kunst en bood aan om een deel van zijn eigen collectie te dragen. Dit plan werd niet aanvaard en de protestanten besloten om het gebouw te houden. Cuypers heeft het herstel van de kerk in 1906-1908, ondanks de aanvankelijke protestantse dat hij zou herstellen naar zijn "katholieke staat". Het dak was gerepareerd, gewelven werden gereconstrueerd en gesloten ramen werden heropend. Een verdere restauratie volgde in 1947. 13 April 1992 werd de kerk zwaar beschadigd door een aardbeving. In 1994 werd de kerk weer hersteld in zijn volle glorie.


Meer foto's

     


Markeer als Aanrader!

Deel deze informatie:DSRM is een onderdeel van ltlc.software - Ontwerp: Postul-Art
Tags

't Paradies Bevrijdingsfestival BluesNight Cirque d'hiver DSRM app ECI Cultuurfabriek Foroxity Gemeente Roermond Hoogvonderen Kloosterwandplein Maasniel Outlet Roerkade UB40 Ursulakapel Wim Cox Wolter Kroes activiteit Roermond avondloop bevrijdingsdag bibliotheek Roermond binnenstad braderie burgemeester burgernet bus carnaval circus concert cursus de-weerd donderberg eneco tour etappe fanfare festival gilde-opleidingen gratis harmonie herten huis-aan-huis iPod touch intocht iphone jaarlijks kermis kerst kinderen koninginnedag labyrint liederen markt munsterplein museum muziek optocht oranjerie parkeren piano politie rattentoren roermond rommelmarkt sinterklaas solar speelgoed stationsplein stedelijk-museum-roermond sterren.nl swalmen typisch-roermond uit met kerst vuurwerk workshop ziekenhuis